Financial lease met grijs kenteken

De kans is groot dat je als ondernemer een bedrijfswagen gaat leasen met een grijs kenteken. Dit betekent niet dat de wagen een grijze nummerplaat heeft – die is namelijk gewoon geel.

De term grijs kenteken wordt gebruikt voor auto’s die door de Belastingdienst worden aangemerkt als bestelauto’s. In het geval van jouw bedrijfsbus zal dat dus waarschijnlijk het geval zijn. Je hebt voor je klussen immers een wagen nodig met voldoende ruimte.

We vertelden je al over financial lease en belasting, en de voordelen die jij hieruit kunt halen. Het rijden van een wagen met grijs kenteken biedt, bovenop de fiscale voordelen die je al hebt bij financial lease, nóg een aantal voordelen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een grijs kenteken?

De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, is dat je ondernemer bent en een BTW-nummer hebt. Aan deze voorwaarde heb jij dus waarschijnlijk al voldaan. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal 10% van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt met je bedrijfswagen, voor zakelijke doeleinden is.

Dan zijn er nog de voorwaarden waaraan je bedrijfswagen moet voldoen om als bestelauto aangemerkt te worden door de Belastingdienst. Zij onderscheiden verschillende categorieën bestelauto’s en per categorie zijn er andere voorwaarden waaraan de wagen moet voldoen. Op de website van de Belastingdienst vind je een handig overzicht per categorie.

Buiten de voorwaarden die per categorie verschillen, zijn er ook een aantal standaardvoorwaarden waaraan alle bestelauto’s moeten voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • De maximummassa van de bestelauto is 3.500 kilo of minder. Deze maximummassa betekent het gewicht van de bestelauto, inclusief het gewicht van de totaal toegestane lading.
  • De laadruimte moet een vaste, vlakke vloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.
  • In de laadruimte mogen geen zitplaatsen zijn.

Als jouw bedrijfswagen hieraan voldoet, kom je dus in aanmerking voor een grijs kenteken. En dat levert je weer een aantal fijne voordelen op!

Grijs kenteken: de voordelen

We gaven al aan dat het rijden met een grijs kenteken jou als ondernemer een aantal voordelen biedt. Maar wat zijn die voordelen nu precies?