Financial lease

Voor veel ondernemers is financial lease dé oplossing. Je kunt namelijk een goede bedrijfswagen aanschaffen zonder in één keer een smak geld uit te hoeven geven. Zo houd je meer geld over voor andere bedrijfsinvesteringen.

Zeker wanneer je een startende ondernemer bent, kan dat erg prettig zijn. Toch is het niet altijd helemaal duidelijk hoe het precies zit met financial lease en belasting. In dit artikel leggen we dat daarom haarfijn aan je uit!Om bij het begin te beginnen, leggen we eerst even uit hoe financial lease ook weer werkt. In principe zijn er drie vormen van lease: financial, operational en private lease. Voor ondernemers is financial lease veruit de meest interessante vorm.

Bij deze vorm van lease fungeert de leasemaatschappij in feite als een soort lening verstrekker. Na afloop van het leasecontract is de leasewagen van jou. Ook gedurende de looptijd van het leasecontract ben je al economisch eigenaar van de leasewagen. In principe betaal je aan de leasemaatschappij het aankoopbedrag van de bestelwagen, plus rente, in maandelijkse termijnen terug.

Omdat je economisch eigenaar bent van de auto, ben je ook zelf verantwoordelijk voor zaken zoals belasting, verzekering en onderhoud. Dit heeft een aantal voordelen. Je kunt namelijk zelf bepalen waar jij je bedrijfswagen verzekert, en waar je hem naar toe brengt als hij onderhoud nodig heeft. Zo heb je de kosten hiervan zelf in de hand.

Daarnaast kun je bij financial lease profiteren van een aantal fiscale voordelen, omdat je economisch eigenaar bent van je leasewagen. Dit in tegenstelling tot operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft.

Financial lease en belasting

Hoe zit het nu precies met financial lease en belasting? Omdat je economisch eigenaar bent van je leasewagen, mag je deze terug laten komen op de balans van je onderneming. Hierdoor kun jij met je onderneming van een aantal fiscale voordelen profiteren.

Maar welke soorten belasting moet je nu betalen en welke posten kun je aftrekken? Dit kan soms allemaal wat verwarrend zijn, en dan zie je door de bomen even het bos niet meer. Om je te helpen hebben we in dit artikel alles in een handig overzicht gezet.